Uncategorized

Промяната при правенето на обувки

maratonkiОбикновено бяхме свикнали да разграничаваме и да класифицираме обувките според предназначението им. Летни обувки, зимни обувки, официални обувки, спортни обувки и т.н., като всички тези видове обувки, си имат собствени имена и еволюция в изработката им. Днес, обаче нещата са леко променени и това се дължи именно на продължаващата еволюция в правенето и в търговията на обувки, и опитите на всяка фирма производител да стигне до възможно повече хора.

 

Промените се забелязват най-вече в навлизането и в миксирането на идеи в самата изработка на обувките. Например, през зимата сме свикнали да носим затворени обувки, високи такива, непромокаеми, обувки пригодени за студения сезон. Това предполага, че обикновените маратонки, които носим през лятото и през топлите моменти от годината ще бъдат оставени настрана през зимата. Производителите на маратонки обаче, не биха искали да губят цял един сезон и постепенно започват да внедряват в самите маратонки, сникърси, кецове, качества характерни за зимните обувки. Това променя формата, здравината, плътността и изобщо, човек получава един съвсем нов вид обувка.

 

Разбира се, невъзможно е да очакваме масово сливане на качества и функции от една обувка в друга. Напротив има класически обувки, които са се определили от модата като незаменими в своето време  и начин на носене. Не можем да си представим един чифт стилни дамски обувки с деколте, да бъдат променяни по някакъв начин, което да се отрази на естетическата им форма. То има опасност тогава, да не могат да бъдат използвани по предназначение – за стилни официални вечери, събирания, като част от елегантен дамски костюм и т.н.

 

Виждате, че не е толкова лесно да се определи къде е границата на промяната и че не всичко е възможно да бъде пригодено само и само да бъде реализирано на пазара като по-функционално, по-добро, по-качествено и т.н. При всички положение обаче, науката и индустрия започват да вървят ръка за ръка, за да осигурят удобство в носенето на обувки, от всякакъв тип, което да се отрази на здравето на краката и тялото, а не само от търговски съображения.

Материалът Промяната при правенето на обувки е публикуван за пръв път на Моят Български дом.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s